41 kertaa auringon ympäri - mitä opin? ☀️

Jun 29, 2024

Olen kiertänyt auringon nyt 41 kertaa. Takana on paljon seikkailuja. Paljon ikimuistoisia kokemuksia. Monia virheitä, haasteita ja vastoinkäymisiä. Kun pysähtyy ja katsoo taaksepäin, huomaa, että erityisesti juuri edellämainitut ovat opettaneet eniten. Virheet. Haasteet. Vastoinkäymiset. Ne opettavat eniten elämästä. Itsestä. Maailmasta ympärillä. Siitä, mikä on itselle tärkeää ja merkityksellistä. Siitä, mitä sanoisi nuoremmalle itselleen ohjeeksi elämästä. Ne ohjaavat eniten eteenpäin toimien tienviittoina omannäköisellä polulla.

Aina syntymäpäivänäni pysähdyn ja mietin mitä kukin kierros auringon ympäri on minulle opettanut. Tein nytkin niin. Kysyin itseltäni, mitä lisäisin jo olemassa olevalle oppien listalle tämän viimeisimmän kierroksen perusteella pikku Peppiinalle tärkeiksi elämänohjeiksi. Ja nyt tässä kirjoituksessa haluan jakaa ne sullekin. 

1. Luovu enemmän.

Uskalla luopua ja irrottaa materiasta, asioista, ihmisistä, paikoista, tekemisestä, AINA kun sun sydän kuiskaa niin. Tee se vaikka se olisi ihan hullua, pelottavaa tai sellaista mitä "ei kuulu tehdä". Jotain edellä mainituista se nimittäin usein on. Silloin kun sun sydän kuiskaa että on olemassa jotain muuta, jotain mikä on enemmän sua varten, mutta irrottaminen ja luopuminen pelottaa, tuntuu hullulta tai on jotain sellaista mitä ei yleensä joidenkin olemassa olevien normien mukaan tehdä, voi olla varma, että just se olisi sulle eniten oikein. 

2. Vähemmän omistamista = enemmän vapautta.

Tee rohkeasti tilaa elämälle ja elämän kokemiselle. Älä jää kiinni materiaan. Irrota turhasta. Älä jää kiinni siihen mitä omistat tai mitä "pitäisi" omistaa. Omista se mikä tuo sulle aidosti iloa ja luovu rohkeasti muusta. Turha materia ja omistaminen vie tilaa luovuudelta ja ilolta, ja kaikilta ihmeiltä mitkä sua vielä polullasi odottaakaan. 

Luovuin tällä edellisellä kierroksella auringon ympäri taas paljon materiasta, myös niistä viimeisistä joita olen säästänyt siksi että jos ja kun jossain vaiheessa muutetaan taas asuntoon. Jep, myös pitkään mukanani kuljettama Smegin turkoosi jääkaappi lähti. Se on kulkenut eri kodeissa mukana. Ja varastoissa. Meillä ihmisillä on paljon tararaa varastoissa. Tavaraa, joka kulkee mukana paikasta toiseen. Tai on vaan paikallaan pölyttymässä. Meillä on paljon materiaa, tavaraa, vaatteita, paljon sellaista joka odottaa sitä "oikeaa hetkeä", paljon sellaista jota "joskus tarvitsemme". Kaikki se vie tilaa. Tilaa ajatuksilta. Tilaa luovuudelta. Tilaa elämältä. Tilaa kaikilta niiltä ihmeiltä,  jotka olisi tulossa meidän elämään mutta ei pääse, koska se on niin täynnä. Turha materia vie tilaa. Ja se kuluttaa energiaa. Myös silloin kun se on varastossa. 

Luovuin myös kodista jossa ehdin olla vain 4 kk. Niin ja toimistosta ja podcast studiosta joka oli mun unelma mutta toteuduttuaan ei tuntunutkaan siltä. Luovuin monista suunnitelmista joita elämälleni olin tehnyt ja vaihdoin täysin suuntaa. Hullua? Jep. Helppoa? Ei. Kaikkien mielestä ok ja järkevää? Heh, taidat tietää vastauksen. Mutta oon oppinut, että juuri silloin on kyse usein just oikeista asioista ja suunnasta ja just siksi oppinut elämään niin vaikkei se aina ole helppoa mutta se on ihanan vapauttavaa ja virkistävää. Kun osaa luopua. Kun ei pidä kiinni. Kun irrottaa turhasta ja siitä mikä ei tee itselle hyvää. Silloin ja varsinkin silloin kun se on hullua. Tai pelottavaa...

3. Älä etsi helppoa vaan tee se mikä pelottaa.

Se mikä pelottaa eniten, mutta samaan aikaan ajatuksena innostaa, vie eteenpäin kohti omannäköistä elämää eniten. Pelot on merkkejä sua varten. Tärkeitä merkkejä. Ne on merkkejä askelista, päätöksistä, valinnoista, teoista jotka auttavat sua pääsemään tulokseen jonka haluat, kasvamaan sun unelman kokoiseksi ja saavuttamaan sen. Pelkoja kohti, on sun kokoajan omannäköisempi elämä. Ei niistä poispäin. 

4. Kokeile. Enemmän.

Vain kokeilemalla tiedät- ja löydät. On uskallettava kokeilla paljon erilaisia juttuja löytääkseen ne, jotka todella on itseä varten. Tarvitaan tooooooooosi paljon kokeilemista. Ja kokeilemisen jatkamista silloin kun tuntuu että se mitä on ei ole itse varten täysin. Uskalla kokeilla erilaista tekemistä, erilaisia tapoja tehdä samaa asiaa, erilaisia ihan uusia juttuja ja tekemistä, erilaisia reittejä unelmaasi, erilaisia paikkoja missä olla ja elää, erilaisia tapoja olla ja elää, kokeile kokeile kokeile, erilaisia juttuja. Jos et koskaan kokeile, et koskaan tiedä kaikkea sitä mikä saisikaan just sun sydämen sädehtimään. Uskalla kokeilla uutta. Paljon. Vain kokeilemalla löydät ihan oikeasti omat jutut. Sellaiset, jotka on todella sun juttuja. Eikä vaan semisti. Muista myös että muutut jokaisella kierroksella auringon ympäri. Aina kun muutut, voi olla että se mikä oli sua varten ei ole sitä enää, vaan on aika taas kokeilla uutta. Älä jää jumiin siihen mikä on "ihan ok", vaan jatka kokeilemista. Sua varten on nimittäin olemassa ne jutut, jotka on oikeesti sun. 

5. Ihan ok:sta myötävirtaukseen. 

Sua varten on olemassa elämä, joka tuntuu myötävirtaukselta. Mutta päästäksesi sun omaan myötävirtaukseen on sun hyväksyttävä ja ymmärrettävä, että sen edessä on kohdan 3 asioita. Tekoja, päätöksiä, valintoja jotka ei ole helppoja. Ne on usein yksinkertaisia, mutta ei helppoa. Niiden edessä on pelkoja. Pelkoa epäonnistumisesta, pelkoa siitä mitä muut ajattelee.. saatat myös verhoilla pelon sillä, että et osaa tai se on epämukavaa. Muista kuitenkin, että osaat kyllä, kun opettelet. Ja mukava ja helppo ei vie myötävirtaukseen mutta kohdattuasi epämukavan, haastettuasi itseäsi kasvamaan unelmasi kokoiseksi pääset ihan ok:sta myötävirtaukseen. Kun mietit minkä valinnan tehdä, mitä kohti mennä, mikä on unelmasi, mieti mikä ratkaisu ja suunta on sulle myötävirtaukseen? Mikä tuntuu myötävirtaukselta sulle? Mikä päätös? Mikä valinta? Mikä on myötävirtaan (vaikka sen edessä onkin vastavirtaukselta tuntuva pelko). Kuuntele sun sydäntä, se tunnistaa myötävirtauksen. Luota sun sydämeen, se tietää kyllä. Se tietää mikä elämä on sua varten. 40 vuotiaana vastasin kaksi kertaa samana päivänä "ihan ok" kun multa kysyttiin "Mitä kuuluu"?. Siitä lähti iso muutos elämässä. Tunsin sen tarpeen jokaisessa solussa kun sanat : "Ihan ok" tulivat ulos suustani. Oli aika muutokselle. Pelottavaa? Jep. Sen arvoista? Jep. Ja enemmänkin. 

6. Hyvinvointi on joskus pienestä kiinni.

Ehkä vähän yllättävä pointti tähän väliin? Mutta mulle niin tärkeä. Nimittäin viimeisen vuoden aikana sain kokea isosti taas sen, mitä on elinvoiman menettäminen ja miten pienestä se voi olla kiinni. Kirjoitan tästä myöhemmin lisää, viimeistään tulevassa uudessa kirjassani, mutta nyt tähän sanon vain sen, että stressillä, hermostolla ja ravintoaineiden riittävällä imeytymisellä on todella suuri vaikutus omaan elinvoimaan. Stressi ja kuormitus ja hermoston ylikierrokset voivat aikaansaada kehossa tosi vakaviakin oireita. Ja kaikenlainen stressi ja kuormitus myös kuluttaa kehon optimaaliseen toimintaan tarvitsemia ravintoaineita paljon. Ja mitä stressiin tulee, keho ei tunnista onko se positiivista vai negatiivista. Stressiä tulee yhtä lailla kivasta ja inspiroivasta tekemisestä, fyysisestä treenaamisesta ja negatiivisistakin asioista.  Omalla kohdallani kyse oli ubikinonista. Ubikinoni eli koentsyymi Q10 vaikuttaa solujen energiantuotantoon. Keho muodostaa sitä luontaisesti, mutta sen tuotanto vähenee iän myötä ja fyysinen sekä henkinen kuormitus vauhdittaa vähenemistä entisestään. Q10:stä puhutaan paljon ulkoisessa kauneudenhoidossa, mutta se on yhtälailla sisäisesti todella tärkeää sille, että solujen mitokondriot tuottavat elämän energiaa. Sain kokea tämän todella voimakkaasti tällä kierroksella auringon ympäri. Väsytti. Ei ollut energiaa. Sairastelin enemmän kuin koskaan. Mutta sain kokea myös sen, kuinka kaikki muuttui tosi pienellä. Kuinka kaikki olikin tosi pienestä kiinni. Tuntuu vieläkin ihan hurjalta se, miten suuri vaikutus niin pienellä jutulla oli. Siksi haluankin sanoa, että muista, että hyvinvointi voi olla pienestä kiinni, tosi pienestä. Älä jää jumiin oloon mikä sulla on, vaan etsi ratkaisua ja kokeile uutta. Kehossa on käynnissä tuhansia ja tuhansia prosesseja jatkuvasti ja yhdenkin pienen mutta tärkeän ainesosan puuttuminen voi reagoida isommin kuin uskotkaan. En tarkoita siis, että sunkin kohdalla kyse olisi Q10.stä , vaan haluan inspiroida siihen että elinvoimaiseen oloon on olemassa ratkaisuja kun niitä etsii ja se voi joskus olla kiinni tosi pienestä!💗

7. Intuitio on oikeassa. Usko jo. 

Se ääni, joka sanoo että pitäiskö, se vaisto joka kertoo että tämä on jostain syystä hyvä tai että tämä ei ole (vaikka et todellakaan tiedä järjellä miksi). Tiedän, että tiedät mistä puhun. Usko jo. Kuuntele sitä. 

8. Sä tarvitset rajoja.

Rajat on tärkeä asia sun hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Kukaan muu ei voi asettaa niitä sun puolesta, se on ihan sun oma juttu. Ja jos sulla ei ole niitä, et voi syyttää muita niiden puuttumisesta. Tarvitset rajoja muille, mutta tarvitset rajoja myös ITSELLESI. Jep, sinulle, sinulta itseltä. Eli, sano rohkeasti ei ihmisille ja asioille ja tekemiselle joka ei tee sulle hyvää. Mutta sano itsellesi myös ei sille tekemiselle joka ei tee hyvää sulle mutta jota silti teet silloin kun kukaan muu ei ole katsomassa. Esimerkiksi. Se, mitä teet päivän aikana. Kun asetat itsellesi rajat rakkaudella, jotka ohjaa toimintaasi, on elämäsi ihan erilaista. Esimerkiksi monelta menet nukkumaan, kuinka monta jaksoa katsot lempiohjelmaasi, selaatko kännykkää iltaisin sängyssä, torkutatko aamuisin, selaatko somea heti aamulla, mitä valitset laittaa suuhusi, otatko askeleen kohti unelmiasi vai valitsetko tehdä jotain muuta ja niin edelleen. Eli yksinkertaisesti, mihin sanot ITSE vapaaehtoisesti joo, mihin sanot ei. Niin muita ihmisiä ja heidän pyyntöjään kuin omaa itseäsi ja sitä mitä teet kuin muut ei ole katsomassa kohtaan. Pystyt mihin vaan mutta et kaikkeen. Siihen mihin pystyt ja miten sinä voit, vaikuttaa eniten se, millaisia rajoja asetat. Ja se, että päätät olla asettamatta rajaa muille tai itsellesi, on päätös joka vaikuttaa elämääsi isosti. Älä päätä olla asettamatta rajoja. Vaan aseta ne. Rohkeasti. Se on loppujen lopuksi aina rakkautta muille ja sulle itselle. Tiedän oot varmasti kuullut tän usein, mutta happinaamari on tosi tärkeä asia. Jos sitä ei oo sulla, et voi muitakaan auttaa. Ja siksi on ensisijaisen tärkeää että ymmärrät viimeistään nyt (ei ole liian myöhäistä) että SINÄ OLET TÄRKEIN ja vain itsesi muille mutta myös itsellesi asettamien rajojen avulla todella voit vasta voida hyvin.💗

Näitä olisi vielä monta.. mutta aika rientää ja mulla on nykyään itselleni sellainen raja, että lopetan innostavatkin työt ajoissa jotta saan aikaa vaan olla ja latautua ja täyttyä erilaisesta, hiljaisuudesta tulevasta energiasta. Oon nimittäin saanut muistutuksen ihan oman kokemuksen kautta siitä, kuinka keho voi positiivisestakin stressistä oireilla tosi vakavasti. Kerron kaikesta tästä kokemastani myöhemmin, viimeistään tulevassa kirjassani lisää. Nyt lyhyesti: Hermoston rauhoittaminen ei ole mikään pikkujuttu. Se on yksi tärkeimmistä asioista sun hyvinvoinnin kannalta. Voisi jopa sanoa että tärkein. Koska vasta silloin kun sun hermosto on rauhoittunut, sun kehon prosessit voi toimia normaalisti ja aikaansaada sulle niin paljon hyvää. Hermosto, sun sydämen kuiskaukset, intuitio, ne kaikki toimivat yhdessä. Menemättä sen pidemmälle nyt aiheessa hermosto, haluan vaan nyt kysyä: Kun mietit sun elämää nyt, mikä päätös, valinta tai muutos olisi sellainen että hermostosi saisi mahdollisuuden rauhoittua? mitä hermostosi kaipaa rauhoittuakseen ja ollakseen rauhallinen? Olkoon tämä yhdeksäs ja viimeinen oppi jonka jaan: 

9. Kuuntele sun hermostoa ja sitä mitä se tarvitsee rauhoittuakseen💗

Oot tärkeä ja arvokas. Oot upea ja ihana. Oot uniikki ja ainutlaatuinen. Oot ainut sä. Kukaan ei ole koskaan ollut sä eikä kukaan tule koskaan olemaan sä. Sä olet ainut sä. Sulla on tämä yksi elämä ja ansaitset voida hyvin, iloita ja kulkea sun omanlaista polkua. Sellaista, joka saa sut sädehtimään. Kukaan muu ei voi määrittää sitä sun puolesta ja vertaamalla muihin tai miellyttämällä muita et koskaan löydä sitä. Se kaikki löytyy vain rohkeasti sun sydäntä kuunnellen. 

Sun elämä ei ole suorittamista varten, eikä ihan ok:ta varten. Sua varten on olemassa just sunlaisia juttuja, tekemistä, ihmisiä ja polku. Kuuntele myötävirtausta. Luovu rohkeasti. Irrota kun sydän sanoo niin. Älä jää kiinni materiaan. Muuta suuntaa kun sydän sanoo niin, vaikka se onkin ihan hullua. Kokeile rohkeasti juttuja. Tee se mikä pelottaa. Aseta rajoja ja pidä huolta susta. Ja mikä tärkeintä, tee se valinta johon sun sydämen lisäksi sun hermosto kuiskaa joo. (Oon oppinut että ne on yhteydessä, joskus sydäntä on vaikea kuulla, mutta hermosto vastaa herkemmin). Sä ansaitset voida hyvin. Ja säteillä sun ihanaa upeaa valoa. Maailma tarvitsee sitä. 

Kiitos kun oot sä. Sä et ole mikään pikkujuttu. Sun sädehdintä valaisee maailmaa. Pidä huolta susta ja sun säteistä vaikka se usein tarkoittaakin sitä että joudut tekemään juttuja mitkä ei ole helppoja. Älä mene helpon perässä. Vaan sen mikä on hullua, pelottavaa tai epämukavaa koska se ei ole helppoa mutta saa ajatuksena aidosti sun sydämen sädehtimään. 

Mulla alkoi nyt uusi kierros auringon ympäri. Olen niin valmis. Otan kaikki nämä opit mukaan ja jatkan rohkeasti sydämeni kuiskausten seuraamista ja lupaan sulle, että oon täällä ja rohkaisen sua samaan. Ja jep, tämän seuraavankin kierroksen ajan kannustan sua ja uskon suhun ja sun unelmiin. Niinkuin aina. 

Oot tärkeä.

Rakkaudella, 

 

Hei, kirjaudu postituslistalleni! 

Saat inboxiin minulta elinvoimaiseen elämään rohkaisevaa postia. 

Syöttämällä sähköpostiosoitteesi myönnät, että altistut vapaaehtoisesti inspiraatiolle ja rohkaisulle elinvoimaiseen elämään ja suostut ottamaan täyden vastuun mahdollisesta lisääntyvästä energiasta, ilosta ja inspiraatiosta elämässäsi.

Hei, kirjaudu postituslistalleni! 

Saat inboxiin minulta elinvoimaiseen elämään rohkaisevaa postia. 

Syöttämällä sähköpostiosoitteesi myönnät, että altistut vapaaehtoisesti inspiraatiolle ja rohkaisulle elinvoimaiseen elämään ja suostut ottamaan täyden vastuun mahdollisesta lisääntyvästä energiasta, ilosta ja inspiraatiosta elämässäsi.

Takaisin alkuun